Sammakoita ja sirkushuveja…eli kuinka minusta tuli ilmastotiedehippi

25.11.2022

Kirjoittanut Iira Tiitta

Milten päädyin tähän hetkeen ja miten minusta tuli ilmastotiedehippi? Mikä sai minut tutkimaan ja edistämään ilmastonmuutosta osana hoitotyön koulutusta?

Valmistuin sairaanhoitajaksi marraskuussa 2015 ja edellisenä keväänä päätin ”etten koskaa enää opiskele tai tee opinnäytetyötä”. No toisinhan siinä kävi, jo seuraavana keväänä olin istumassa Itä-Suomen yliopistolla hoitotieteen pääsykokeissa. Ne kokeet meni penkin alle ja vuotta myöhemmin huomasin istuvani samassa salissa uudestaan ja juuri ennen juhannusta, ajomatkalla kohti Helsinkiä sain sähköpostin, jossa luki minun pääseeni opiskelemaan Itä-Suomen yliopistoon Kuopion kampukselle, hoitotieteitä.

Mutta asiaan, syksyllä 2018 aloitin pro gradu tutkimukseni, jossa selvitin sairaanhoitajien huomioita ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista. Tein kaksi ryhmähaastattelua, joissa nousikin esille, että hoitajat olivat huomioineet muutoksia asiakkaidensa terveydessä ja toisaalta se, ettei heillä ollut koulutuksen aikana aiheesta puhuttu ollenkaan. Näiden haastatteluiden aikana ja jälkeen muistelin omia opintojani, sillä eihän niiden päättymisestä ollut kuin muutama vuosi. Ei, ei mitään muistikuvaa, että olisin kuullut ilmastonmuutoksesta, että olisin kuullut sen vaikuttavan ihmisten terveyteen tai tätä myötä hoitotyöhön jota sairaanhoitajana tulisin tekemään

Siitä se ajatus sitten vähitellen vahvistui, viimeistelin graduni ja päädyin jatkamaan opintojani kohti Terveystieteiden Tohtorin tutkintoa. Väitöstutkimuksessani selvitän, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen lisäämisessä hoitotyön koulutukseen on. Sillä selviöhän on, että koulutusta tarvitaan.

”Sairaanilmastonhoitaja”

Vuonna 2019, juuri ennen kuin valmistuin maisteriksi, pääsin esittelemään pro graduni tuloksia APHA annual meeting tapahtumaan Philadelphiaan, samalla matkalla kävin luennoimassa aiheesta Villanovan yliopistolla (tällöin en vielä tiennyt, että tulisin tuolla kaupungissa ja kampuksella viettämään useamman kuukauden elämästäni). Tuli vuosi 2020 ja jokainen meistä tietää miten se vaikutti terveydenhuoltoon, tutkimukseni pysähtyi maailman mukana hetkeksi. Kuitenkaan intoni tuoda näitä asioita hoitajien tietoon ei pysähtynyt. Päätin perustaa hoitajille oman facebook ryhmän aiheen tiimoilta Suomen ilmastohoitajille (https://www.facebook.com/groups/921097158722016) Ryhmässä hoitotyön ammattilaiset voivat keskustella ilmastonmuutokseen ja ympäristökysymyksiin liittyvistä huolistaan ja huomioistaan, mainostaa näkemiään koulutuksia tai infota uudesta tiedosta mitä ovat lukeneet.

Tämän jälkeen annoinkin haastattelun TEHY-lehdelle ja Suomen sairaanhoitajille, kirjoitin pienen kirjoituksen Akavan sairaanhoitajien Pro Terveys lehteen ja vuoden lopulla ensimmäinen artikkelini Nursing Forum lehdessä julkaistiin. https://doi.org/10.1111/nuf.12540

Tämän jälkeen olenkin vieraillut luennoijana Itä-Suomen yliopistolla ja keväällä 2022 vaihtoreissuni aikana sain kunnian luennoida niin Villanovan yliopistolla, kuin verkossa kansainvälisille sairaanhoitaja ja kätilöopiskelijoille Pennsylvanian yliopiston (UPenn) järjestämällä kurssilla. Vähitellen ajatus lähti kytemään, miksi odottaisin, että ilmastonmuutos lisätään osaksi koulutusta? Miksi en tarjoaisi tietojani ja taitojani nyt ja auttaisi oppilaitoksia tekemään näitä koulutuksia? Miksi en auttaisi terveydenhuollon työnantajia kouluttamaan työntekijöitään? Mitä minä odotan? 

SItten alkoikin pohdiskelu, idean pyörittely ja muutaman hieman erikoisemman idean luominen. Yhteydenottoja henkilöihin, joilta ajattelin apua ja neuvoja saavani ja sainkin. Oman imagon pohtimistä, kuka minä olen? No minä olen metsässä asustava hevosten keskellä töitään tekevä hippiäinen, kuitenkin olen alani ja aiheeni asiantuntija joten syntyi ilmastotiedehippi. Ilmastotiedehippi, joka tarjoaa asiantuntijapalveluina luentoja ja koulutuksia, erilaisia työpajoja ja ryhmiä, koska olen ilmastontiedehippi niin tulevaisuudessa tarjotaan tulee kuulumaan myös hevosavusteiset ilmastonmuutoskoulutusryhmät. Sillä eihän heppahippi täysin tiedehipiksi muutu, vaikka asiantuntija onkin. Voitte kuitenkin luottaa, että kaikki tarjoamani palvelut ovat täynnä asiaa ja pohjautuu uusinpaan tutkittuun tietoon, kuitenkin omalla pienellä tvistillä höystettynä.

Tervetuloa mukaan matkalleni, lue, opi, ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, kuinka voimme parantaa maailmaa ja hoitotyön opetusta.
https://www.iiratiitta.fi/ota-yhteytta/

Lue myös

Millainen on luontosuhteesi?

Millainen on luontosuhteesi?

Look deep into nature, and then you will understand everything better. —Albert Einstein Muistatko millainen suhteesi luontoon oli lapsena? Pystytkö löytämään tuon saman tunteen ja suhteen aikuisena. Millainen on luontosuhteesi nykyään? Olen jo pitkään pohtinut, kuinka...

Arjen pieniä tekoja, osa 1

Arjen pieniä tekoja, osa 1

Uusi vuosi uudet kujeet? Ei nyt ihan uusia kujeita, mutta uusi vuosi alkoi ja lomat ovat loppuneet. Ajattelin näin uuden vuoden alkajaisiksi aloittaa pienen postaussarjan siitä mitä ovat arjen pienet teot. Ne ovat tekoja, joita jokainen voi tehdä tai miettiä tekevänsä...