Tiedätkö, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa hoitotyöhön Suomessa

22.11.2022

Kirjoittanut Iira Tiitta

Ilmastonmuutos on yksi aikakautemme suurimpia terveysuhkia ja vaikuttaa näkyvissä määrin Suomessa kansalaisten terveyteen. Terveydenhuolto on osaltaan luomassa tätä ongelmaa, terveydenhuollon osuus hiilijalanjäljestä on jopa 5%. (Health Care Without Harm 2019). Nämä terveysvaikutukset siis näkyvät koko ajan enemmän ja enemmän hoitajien työssä, työskeli hoitaja sitten perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa. Kuinka siis kaikki terveydenhuollon ammattilaiset voivat varautua näihin vaikutuksiin niin itsensä, kuin asiakkaidensa kohdalla?

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL 2022) mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa seuraavilla tavoin suomalaisten terveyteen:

  • Helteen terveyshaitat
  • Liukastumistapaturmat
  • Rakennusten kosteusvauriot ja sisäilmaongelmat
  • Vesiepidemiat
  • Vektorivälitteiset eli hyönteisten ja eläinten välittämät infektiosairaudet
  • Mielenterveysvaikutukset
  • Hyvinvointivaikutukset
  • Ilmastonmuutokseen sopeutuminen

Kuinka tämä kaikki sitten näkyy hoitotyössä ja hoitotyöntekijöiden arjessa? Ja osaako Suomen terveydenhuolto vastata näihin koko ajan kasvaviin haasteisiin? Näitä aiheita tulen käsittelemään täällä blogissa.

Lähteet:
Health care without harm – Health care climate footprint report 2019, saatavilla: https://noharm-global.org/sites/default/files/documents-files/5961/HealthCaresClimateFootprint_092319.pdf

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos- Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset, saatavilla https://thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmasto-ja-saa/ilmastonmuutoksen-terveysvaikutukset

Lue myös

Millainen on luontosuhteesi?

Millainen on luontosuhteesi?

Look deep into nature, and then you will understand everything better. —Albert Einstein Muistatko millainen suhteesi luontoon oli lapsena? Pystytkö löytämään tuon saman tunteen ja suhteen aikuisena. Millainen on luontosuhteesi nykyään? Olen jo pitkään pohtinut, kuinka...

Arjen pieniä tekoja, osa 1

Arjen pieniä tekoja, osa 1

Uusi vuosi uudet kujeet? Ei nyt ihan uusia kujeita, mutta uusi vuosi alkoi ja lomat ovat loppuneet. Ajattelin näin uuden vuoden alkajaisiksi aloittaa pienen postaussarjan siitä mitä ovat arjen pienet teot. Ne ovat tekoja, joita jokainen voi tehdä tai miettiä tekevänsä...