Kuinka voin vaikuttaa? Teenkö tarpeeksi?

4.12.2022

Kirjoittanut Iira Tiitta

Kysymyksiä, joita jokainen välillä pohtii. Voinko minä vaikuttaa ja mitä voisin tehdä? Teenkö tarpeeksi?  Ilmastonmuutos ja ympäristökato voi aiheuttaa ahdistusta, toisaalta tämä ahdistus voi toimia aktivaattorina ja synnyttää halua toimia enemmän tai eri tavoin kuin ennen. Ahdistus voi nostaa halun vaikuttaa ja toimia vaikuttajana, halua muuttaa tai edistää asioita. Näistä kysymyksiä voivat niin asiakkaat kuin työntekijätkin terveydenhuollon piirissä pohtia. Työntekijänä me voimme ohjata asiakkaita ja toisaalta näitä samoja ohjeita voimme itse noudattaa.

 Muista kuitenkin, jokainen meistä tekee sen, mihin pystyy. Tekoja ei tule lähteä vertailemaan, eikä arvottamaan. Jokainen meistä toimii omien voimavarojensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Ilmastonmuutos ei pysähdy tai tilanne parane kilpailemalla kuka tekee eniten, vaan jokaisen arjen teot ja toimet vaikuttavat.

Millaisia tapoja sitten on vaikuttaa ja millä tavoin voin lähteä kartoittamaan mahdollisuuksiani toimia? Aloita pohtimalla omia vahvuuksiasi ja hyödynnä niitä, silloin myös nautit tekemisestä. Omien vahvuuksien (ja mahdollisuuksien ja rajoitusten) lisäksi kannattaa pohtia millä tavoin haluat vaikuttaa. Se mikä sopii toiselle, ei välttämättä ole toisen tapa toimia ja tuntuu hankalalta.

.

Alle on listattu muutamia erilaisia tapoja vaikuttaa
  • Mene mukaan toimintaan. Tarjolla on monenlaista toimintaa, tutustumalla oman alueen ja kansallisiin toimijoihin löytyy varmasti jokaiselle sopivaa toimintaa.
  • Levitä tietoa. Ohjaa asiakkaita, levitä saamaasi tietoa työyhteisösssäsi ja lähipiirissäsi. Voit kirjoittaa someen tai lehtiin. Muista kuitenkin myös kiittää niitä, jotka jo tekevät jotain. Muista että viestiä voi myös toivon kautta, eikä vain pelon ja uhkakuvien. ”Jospa lasi ei olekaan puoli tyhjä vaan puoli täysi…ehkä meillä onkin toivoa”
  • Voit olla poliittisesti aktiivinen. Tue henkilöitä, jotka toimivat ekologisuuden puolesta. Elä kuitenkaan usko vain sanoja, selvitä mitä ehdokas on tehnyt. Äänestämällä voit vaikuttaa.
  • Hyödynnä ammattiasi. Kuinka organisaatiossasi huomioidaan ekologisuus ja ympäristövastuullisuus? Saako henkilökunta koulutusta ja tietoa tarpeeksi, saavatko he tarpeellisen tiedon vai ”liikaa tietoa” Etsi keinoja edistää ympäristövastuullisuutta työpaikallasi
  • Oletko opiskelija? Selvitä, onko ilmastonmuutos, ekologisuus ja/tai ympäristövastuullisuus osana koulutustarjontaa. Jos opetusta ei ole, pyydä sitä. Selvitä tarjoaako ammatti järjestösi koulutusta opiskelijoille
  • Valinnat omassa elämässä, ”100 fiksua arjen tekoa” tarjoaa monta hauskaa tapaa muuttaa elämä ekologisemmaksi
  • MUISTA säilyttää tasapaino toiminnan ja levon välillä.

https://www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa/#100-fiksua-tekoa

Tutustu tarjoamiini palveluihin ja ota yhteyttä, jos tuntuu että voisin auttaa sinua toimimaan

Lue myös

Millainen on luontosuhteesi?

Millainen on luontosuhteesi?

Look deep into nature, and then you will understand everything better. —Albert Einstein Muistatko millainen suhteesi luontoon oli lapsena? Pystytkö löytämään tuon saman tunteen ja suhteen aikuisena. Millainen on luontosuhteesi nykyään? Olen jo pitkään pohtinut, kuinka...

Arjen pieniä tekoja, osa 1

Arjen pieniä tekoja, osa 1

Uusi vuosi uudet kujeet? Ei nyt ihan uusia kujeita, mutta uusi vuosi alkoi ja lomat ovat loppuneet. Ajattelin näin uuden vuoden alkajaisiksi aloittaa pienen postaussarjan siitä mitä ovat arjen pienet teot. Ne ovat tekoja, joita jokainen voi tehdä tai miettiä tekevänsä...