Arjen pieniä tekoja, osa 1

4.1.2023

Kirjoittanut Iira Tiitta

Uusi vuosi uudet kujeet?

Ei nyt ihan uusia kujeita, mutta uusi vuosi alkoi ja lomat ovat loppuneet. Ajattelin näin uuden vuoden alkajaisiksi aloittaa pienen postaussarjan siitä mitä ovat arjen pienet teot. Ne ovat tekoja, joita jokainen voi tehdä tai miettiä tekevänsä ympäristön hyväksi. Jätän tällä kertaa ne kaikki suuret ja uutisotsikoihin pääsevät elämänmuutokset pois, vaan kerron niistä asioista, joita se naapurin Penttikin voi tehdä jos siltä tuntuu. En muuten tiedä vieläkään miksi esimerkkinäni aina on naapurin Pentti, en muista että minulla olisi ikinä ollut Pentti nimistä naapuria.

Usein lehdissä kerrotaan, kuinka Neiti/Herra/Rouva xxx on tehnyt niin ja niin suuria muutoksia, kuinka ei matkusteta enää ja oikeastaan kaikkialle kuljetaan jalan tai polkupyörällä tai julkisilla. Syödään vain kasvisruokaa, mahdollisesti noudatetaan vegaanista ruokavaliota ja tätäkin vain kotimaista tuotantoa suosien. Kierrätetään pilkulleen ja tehdään kaikki itse, unohtamatta sähkönsäästöä. Sillä onhan Herra/Neiti/Rouva xxx innovoiva henkilö ja hän on rakentanut juoksupyörän, joka salaa generaattoria josta saadaan taloon sähköt. Nämä ovat niitä uutisia, joiden alle hukkuvat ne pienet merkitykselliset teot, joita meistä jokainen voi tehdä ja nämä ovat niitä uutisia, joita millään tapaa väheksymättä, olisi hyvä välillä unohtaa. Sillä jokainen meistä voi tehdä jotain, jokaisen meistä ei tule olla kuin herra/neiti/rouva xxx vaan tehdä sitä mikä itselle on paras kokematta painostusta tehdä enemmän. Sillä ei se painostaminen ja vertailu toisten tekoihin mitään auta, aiheuttaa pahimmillaan vaan ahdistusta ja luovuttamista oman tekemisen suhteen

Mitä sitten ovat nämä arjen pienet teot?

Hoitotyössä jo se, että kierrätetään materiaalit, on iso teko (johtuen terveydenhuollon tuottamasta roskamäärästä). Mutta se, että jokainen meistä myös muistaisi käyttää sitä oikeaa roska-astiaa sen helpoimman sijaan, on se pienempi teko, jolla on iso merkitys. Ei niiden tekojen aina tarvitse olla tuon isompia. Tietenkin tämäkin vaatii sen, että hoitohenkilöstölle annetaan tähän mahdollisuus. Sillä miten kukaan lajittelee jätteitä, jos työpaikalla tarjotaan vain sekajäteastia.

Kotona jätteiden lajittelu on toisille arkea, toisille iso muutos ja voi jopa tuntua hankalalta. Mitä muovia kierrätetään, mikä kaikki menee metalliastiaan ja voiko tavaran x pistää lasinkeräykseen. Mutta jos vaikka aloitat kotona erottelemalla pahvit muista jätteistä. Ota pieni askel ja siirry sen jälkeen seuraavaan. Valitse itsellesi helpoin tapa toimia ja aloita siitä. Sillä pienistä puroista syntyy suuri joki. Kuten bloginkuvaksi valikoituneessa kuvan hevoset, meidänkin tulee kulkea kohti yhteistä päämäärää ja suuntaa.

Marttojen sivuilta löytyy todella selkeät ohjeet videolinkkeineen jätteidenlajittelusta. Sieltä on hyvä vilkaista, mitä ja miten voit tehdä https://www.martat.fi/marttakoulu/kodinhoito/lajittelu-ja-kierratys/

Lue myös

Millainen on luontosuhteesi?

Millainen on luontosuhteesi?

Look deep into nature, and then you will understand everything better. —Albert Einstein Muistatko millainen suhteesi luontoon oli lapsena? Pystytkö löytämään tuon saman tunteen ja suhteen aikuisena. Millainen on luontosuhteesi nykyään? Olen jo pitkään pohtinut, kuinka...