Hevosavusteinen valmennus ja coaching, mitä se on?

13.7.2023

Kirjoittanut Iira Tiitta

Minulla on palveluissani Luontosydän valmennus ja tästä saankin välillä kysymyksiä, mitä on hevosavusteinen valmennus ja coaching? Monet tai ainakin useimmat tunnistavat jo sanana ratsastusterapian tai sosiaalipedagogisen hevostoiminnan mutta hevoset apuna elämänmuutos valmennuksessa tai coachingissa…Mitä se on? miten se edes voi toimia? Mitä niissä tehdään?

Hevonen peilinä

Hevoset ovat suuria, hevoset voivat olla pelottavia, mutta hevoset myös peilaavat meitä ihmisiä todella herkästi ja samalla vahvasti. Hevosten herkkyys ja intuitio ovat hämmästyttäviä. Ne havaitsevat hienovaraisetkin muutokset ihmisen käyttäytymisessä ja tunnetiloissa. Hevosten antama välitön ja rehellinen palaute auttaa meitä löytämään itsemme, avaamaan syvemmän ymmärryksen omista vahvuuksistamme, kehittämiskohteistamme ja tunteistamme. Se on kuin peilin katsoisi syvälle sieluun, paljastaen meille piilotetut voimamme ja kasvun mahdollisuudet.

Ottamalla hevosen osaksi valmennusta annan asiakkaalle (sinulle) mahdollisuuden peilata omia tunteitasi, omaa elämäntilannettasi hevosen kautta. Saat tilaa keskustella, kertoa omasta elämästäsi ja peilaamme näitä asioita hevosen kautta. Hevosavusteinen coaching ei ole pelkästään oppitunti hevosilta, vaan myös matka itsetuntemukseen ja hyvinvointiin. Hevosen rauhoittava läsnäolo ja liikkeen rytmisyys auttavat sinua rentoutumaan ja vapauttamaan stressiä.

Asiat mistä ei välttämättä kuvittele olevansa mitenkään ”kiihdyksissään” niin onkin tunteita herättäviä mikä näkyy hevosen läsnäolossa, kivasti myös välillä huomautit että huomaanko eron hevosen läsnäolossa, välillä toki tuli isompia reagtioita esim. Hevosen poistuminen paikalta.

Asiakkaan palaute hevosavusteisesta sessiosta

Kuinka sitte nämä sessiot etenevät?

Tapahtuma alkaa sillä, että saavut tallille. Tämän jälkeen aloitamme käymällä läpi turvallisuuskysymykset. Varmistan että tilanne on turvallinen niin hevoselle, kuin sinulle asiakkaana. Näissä sessioissa ei ole ratsastusta, jos sellaista haluat niin tarjoamani palvelu ei ole se mitä etsit.

Hevonen on useimiten vapaana näissä sessioissa, kuitenkin huomoiden taas turvallisuuden ja asiakkaan toiveen. Jos vapaana oleva hevonen pelottaa tai jännittää, voimme aloittaa tutustumalla hevoseen hevosen kiinniollessa tai tekemällä ensimmäisen kerran sisätiloissa tallissa. Session aikana keskustelemme ja herättelen sinua pohtimaan eri osa-alueita elämästäsi ja seuraan hevosen reaktioita koko ajan. Sessiot ovat yleensä kohtuullisen intensiivisiä ja tämän vuoksi myös hevoselle on annettava mahdollisuus purkaa peilaamiaan tuntemuksiaan session jälkeen. Hevonen kyllä kertoo, milloin on aika lopettaa jos ”tulee liikaa”

Mitä näihin sessioihin kuuluu?

Sessioihin kuuluu niin keskustelua, kuin harjoituksia, joilla haastan sinut pohtimaan ja kehittymään kohti tavoitettasi. Voimme tehdä erilaisia harjoituksia, joissa opit selkeyttämään viestejäsi ja ohjaamaan hevosta oikeaan suuntaan ja näin pohtia oman elämäsi johtajuutta tai rooliasia johtajana. Teemme harjoituksia, joissa haastan sinua tunnistamaan omat ja muiden rajat hevosen kautta. Lisäksi erilaiset kommunikaatioharjoitukset auttavat sinua ilmaisemaan itseäsi selkeästi sekä sanallisesti että sanattomasti. Voimme myös vaan etsiä iloa ja leikkisyyttä elämääsi harjoitusten avulla. Näissä harjoituksissa saatamme fyysisesti myös koskea hevoseen tai liikutella hevosta, joten näitä ennen varmistan että olet valmis tähän.

Kenelle tämä sopii?

Tämä sopii sinulle, joka haluat muutakin kuin ”perinteistä” coachingia tai muutosvalmennusta. Se sopii sinulle silloin kun olet valmis kohtaamaan itsesi. Sillä valmennuskokonaisuus on matka itseesi. Matka, jolla hevoset toimivat tunteidesi peilaajana, sekä viisaina ja herkkinä opettajina. Hevosavusteinen valmennus ja coaching on kokemus, joka muuttaa elämääsi ja antaa sinulle rohkeuden seurata unelmiasi ja saavuttaa täyden potentiaalisi.

Lue myös

Millainen on luontosuhteesi?

Millainen on luontosuhteesi?

Look deep into nature, and then you will understand everything better. —Albert Einstein Muistatko millainen suhteesi luontoon oli lapsena? Pystytkö löytämään tuon saman tunteen ja suhteen aikuisena. Millainen on luontosuhteesi nykyään? Olen jo pitkään pohtinut, kuinka...

Luonto…kannattaisiko sitä suojella?

Luonto…kannattaisiko sitä suojella?

Luonto vaikuttaa terveyteemme, vaikka Suomessa luonto on läheinen osa elämäämme ja silti nykypäivänä jollain tapaa kaukainen. Välillä huomaan keskusteluista, että kuinka pahasti olemme etääntyneet luonnosta. Pahimmillaan kuvittelemme, että elämme jonkinlaiset...